Hiekka

Sloughin yleisin ja suosituin väri on hiekka.

Hiekalla tarkoitetaan yleensä soopelia sloughia ja sen sävy voi vaihdella paljonkin. Kaikki sävyt punaisesta erittäin vaaleaan ovat sallittuja. Soopelin koiran ulkoasuun vaikuttaa myös se, onko koiralla esimerkiksi tumma maski, tummat karvankärjet tai se voi olla myös vastavarjostunut eli sillä voi olla ns. urajiro kuten akitalla. Toisaalta hiekka-nimityksen alle voidaan laskea myös resessiivinen punainen koira.

Maski, Em

Em aiheuttaa sloughille tumman eumelaniinimaskin naamaan. Maskin vahvuus voi vaihdella. Yleensä EmE tai Eme tekevät hieman kevyemmän maskin kun taas vahva maski voi näkyä naaman lisäksi korvissa, rintakehässä, hännässä ja jalkojen sisäpinnoilla. Vahvimmin maski näkyy kuonon sivuilla. Joskus geneettisesti maskillinen koira on kuitenkin lähes maskiton.

Maskin väri ei välttämättä ole musta, vaikka se slougheilla olisikin toivotuin. Maski on aina saman värinen kuin koiran muukin eumelaniini. Eli siis maskillisella mustapigmenttisellä koiralla on aina musta maski, sinipigmenttisellä sininen, ruskeapigmenttisellä ruskea ja liilapigmenttisellä liila. Eumelaniinin väri vaikuttaa myös koiran kirsuun ja silmiin.

Erilaisia maskillisia soopeleita.

Maskiton, E tai Eg

Soopeli koira ilman maskia E_ voi olla vaikea erottaa resessiivisestä punaisesta ee. Yksi keino erottaa nämä on tutkia koiran viiksikarvojen väriä. Resessiivisellä punasella viiksetkin ovat vaaleat kun soopelilla ne voivat olla tummat. Eron voi nähdä usein myös hännästä tai korvista, sillä jos koiralla on tummia karvankärkiä, se on soopeli. Toisaalta myös geneettisesti maskittomalla soopelilla voi olla hieman tummaa väriä kuonossaan. Koiran sävy voi vaihdella paljonkin aina tumman punaisesta vaalean kerman sävyiseen. Väri voi olla puhdas tai nokinen. Maskiton soopeli on resessiivinen eli väistyvä maskillisen soopelin suhteen, mutta dominoiva resessiivisen punaisen suhteen.

Myös grizzle Eg yhdistettynä soopeliin tekee maskittoman ilmiasun.

Resessiivinen punainen

Saattaa olla hämäävää puhua punaisesta koirasta, kun todellinen väritys voi olla lähempänä valkoista tai kermaa, mutta värin aiheuttaa resessiivinen eli ns. ee-punainen, joka estää eumelaniinin eli tumman pigmentin ilmenemisen koiran turkissa. Kirsussa pigmentti esiintyy sen värisenä, kuin se koiralla on. Slougheilla toivotuin pigmentti on tässäkin värissä musta, mutta pigmentin väri voi olla myös sininen, ruskea tai liila. Tällä värityksellä tosin on taipumuksena vaalentaa myös kirsun ja silmien väriä. Jos koirassa on tummaa karvaa missään, ei se ole ee-punainen vaan sen täytyy olla soopeli. Tosin, joskus ee-punaisilla koirilla tavataan paikallisia poikkeamia värissä ja niillä saattaa olla joku yksittäinen väriläikkä. Joskus resessiivisen punaisen erottaminen vaaleasta soopelista ilman geenitestiä voi olla mahdotonta. Geneettisesti ne kuitenkin käyttäytyvät hyvin erilailla. Tämä väri ei myöskään ole geneettisesti valkoinen vaikka se siltä näyttäisikin. Tämän värityksen omaavilla koirilla voi olla valkoisia merkkejä siinä missä muillakin, eikä tämä väri ole sen alttiimpi sairauksille kuin muutkaan.

Slougheilla resessiivinen punainen on harvinainen, joten esimerkkikuvassa ee-punainen afgaaninvinttikoira, soopeli brindlejen sisarustensa kanssa köllivä ee-punainen sloughipentu sekä punainen irlanninsetteri.

Näissä kuvissa esiintyvä koira on maskillinen soopeli, joka kantaa resessiivistä punaista, eli se on siis Eme. Ensimmäisessä kuvassa se on pentuna. Kirsu on vielä musta, sillä koiralla on geneettisesti musta pigmentti. Resessiivinen punainen kuitenkin vaikuttaa kirsun ja silmien väliin jo heterotsygoottina eli vaikka koira vain kantaisi sitä. Aikuiskuvasta voi selvästi nähdä, kuinka koiran kirsu on keskeltä vaaleampi, samoit silmät ovat vaaleat.

Kuvat: Sanna Kapanen

Varjostunut

Soopeli sloughi ei aina ole puhtaan hiekan värinen vaan sillä voi olla esimerkiksi tummat karvankärjet, joka tekee väristä varjostuneen. Varjostunut sloughi voi olla yhtälailla pohjaväriltään hyvin vaalea tai vaikka punainen. Varjostunut soopeli on lähes aina AyAt eli se periyttää tan-merkkejä. Soopeli voi kuitenkin kantaa tan-merkkejä myös olematta varjostunut. Varjostuminen on aina saman väristä kuin koiran eumelaniinipigmentti. Vahvasti varjostunut soopeli saattaa näyttää lähes tan-merkkiväriseltä. Varjostus ei vaikuta niillä alueilla, jossa tan-merkkivärisillä koirilla olisi tan-merkit.

Eri sävyisiä varjostuneita soopeleita, pentuna ja aikuisena.

Vastavarjostuminen

Vastavarjostuminen eli urajiro on kuin tan-merkkivärinen koira, jolla tan värin tilalla esiintyy vaaleat merkit. Tämän värin aiheuttaja on vielä mysteeri, mutta sitä esiintyy slougheilla jonkin verran. Vastavarjostuneen sloughin huomaa helpoiten koiran rinnasta ja usein myös sen päästä. Myös vastavarjostuneella koiralla voi olla maski. Vastavarjostuminen ei ole sama asia kuin valkoiset merkit rinnassa ja se on täysin sallittu väritys sloughilla.

Vastavarjostuneita slougheja, joilla vaaleammat kohdat rinnassa, kaulassa ja poskissa.

Varjostunut punainen soopeli, punainen soopeli ilman varjostumista ja vaalea soopeli ilman varjostumista. Kaikilla näillä musta eumelaniinimaski.
%d bloggaajaa tykkää tästä: