Isabella

Kaikki kellertävät italianvinttikoirat ovat isabelloja.

Jos koira ei ole perinyt vanhemmiltaan yhtään dominanttimustaa aiheuttavaa alleelia KB, siitä tulee todennäköisesti isabella Ky Ay. Joissain harvoissa tapauksissa siitä voi tulla myös tan-kuvioinen Ky at, mutta se ei italianvinttikoirilla ole toivottavaa eikä sallittua. Tan-kuvio peittyy sekä mustan/sinisen että isabellan ”alle”, joten tan-kuvioisia italianvinttikoiria ei juuri synny. Italianvinttikoirilla isabellaksi kutsutaan kaikkia kellertäviä ja punertavia koiria, joten väri voi vaihdella paljonkin. Yleisimmin isabella italianvinttikoira on soopeli, maskilla tai ilman. Toisaalta se voi olla myös resessiivinen punainen. Sen eumelaniini voi olla musta D tai sininen dd.

Soopeli, musta pigmentti Ay D

Soopeli koira voi olla maskilla Em tai ilman maskia E. Kolmas vaihtoehto italianvinttikoirilla E-lokuksessa on sen resessiivisin eli väistyvin muoto, resessiivinen punainen ee. Maskitonta soopelia ja resessiivistä punaista voi toisinaan olla vaikea erottaa toisistaan. Joskus eron näkee vain viiksikarvoista, jotka soopelilla ovat yleensä tummat ja resessiivisellä punaisella vaaleat. Tumma häntä paljastaa myös soopelin, sillä resessiivisellä punaisella ei koskaan ole mustia karvoja.

Mustien karvojen määrä ja maskin vahvuus voi vaihdella paljonkin. Italianvinttikoirille tyypillisesti toivotaan maskitonta tai mahdollisimman niukkaa maskia.

Soopeli, sininen pigmentti Ay dd

Soopeli sinisellä pigmentillä on muuten sama kuin soopeli mustalla pigmentillä, mutta D-lokuksessa sillä on resessiivinen muoto dd, joka liudentaa sen kaiken eumelaniinin siniseksi. Kirsu on sininen ja silmät siniharmaat. Maskillisella soopelilla maski on sininen.

Sininen vaikuttaa yleensä myös koiran feomelaniinialueisiin vaalentaen niitä hieman.

Kaksi maskillista soopelia. Vasemmanpuoleisella sininen pigmentti, oikeanpuoleisella musta.

Resessiivinen punainen ee

Resessiivinen punainen ee on E-lokuksen resessiivisin eli väistyvin muoto. Aina kun syntyy resessiivisiä punaisia pentuja, tiedämme molempien vanhempien varmuudella kantavan tätä väriä.

Resessiivinen punainen voi olla sävyltään mitä tahansa irlanninsetterin punaisesta kermanvalkoiseen. Esimerkkikuvien italianvinttikoirat edustavat hyvin vaaleita ee-punaisia koiria, ne eivät siis ole valkoisia eivätkä sen alttiimpia valkoisten koirien tyypillisille ongelmille kuin muunkaan väriset koirat. Värin sävy määrittyy eri värilokuksessa. Myös tämän värisellä koiralla voi olla valkoisia merkkejä.

Resessiivinen punainen koira voi muiden värilokusten suhteen olla mitä tahansa, kunhan sillä on E-lokuksessa resessiivisin muoto ee. Tämä estää kaiken eumelaniinin ilmenemisen koiran turkissa. Eumelaniinin sävy näkyy ainoastaan sen kirsussa ja ihossa, eli esimerkiksi silmäluomissa ja huulissa. Kaksi ee-punaista koiraa tekee ainoastaan ee-punaisia pentuja feomelaniinin eri sävyissä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: