Mantteli

Tan-merkkivärisellä koiralla on sloughikielessä mantteli.

Mantteli, eli tan-merkit on resessiivinen ominaisuus hiekkaan eli soopeliin verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että koiran on saatava tan-merkit kummaltakin vanhemmaltaan. Jos kaksi hiekanväristä koiraa saa manttelipentuja, tiedämme varmuudella molempien kantavan tätä alleelia ja pennun olevan AtAt. Kaksi manttelikoiraa ei siis voi saada hiekanvärisiä pentuja, ellei kyse ole ee-punaisesta hiekanväristä. A-lokuksessa tan-väritystä resessiivisempi on vain resessiivinen musta, jota ei slougheilla tavata lainkaan. Manttelivärisellä sloughilla voi olla tai olla olematta myös maski tai brindleraidat. Raidoitus esiintyy vain koiran feomelaniinimerkkien alueella. Feomelaniinin sävy voi vaihdella hyvin punaisesta vaaleaan kermaan. Manttelin, maskin ja raitojen väri on aina saman värinen kuin koiran eumelaniini, eli mieluiten musta. Se voi olla myös sininen, ruskea tai liila, mutta ne eivät ole sloughilla sallittuja.

Maski, Em

Myös manttelikoiralla voi olla maski, jolloin koiran pää saattaa olla lähes musta. Yleensä sillä on kuitenkin silmien yläpuolella tan-pisteet. Erittäin vahva maskillinen manttelikoira voi olla lähes kokonaan musta, mutta yleensä feomelaniinia on nähtävissä edes jalkojen sisäpinnalla. Hyvin niukilla tan-merkeillä oleva sloughi saattaa näyttää syntyessään mustalta, mutta merkit tulevat selvemmin esiin pennun kasvaessa.

Maskiton, E

Maskittomalla manttelikoiralla on usein laajat feomelaniinialueet kuonon sivuilla. Silmien ympärykset ja kuonon päällinen on silti tumma. Kuvan sloughi on todennäköisesti geneettisesti maskillinen, mutta sen maski on niin niukka että sopinee malliksi myös tähän kohtaan. Maskillisen ja maskittoman ero saattaa olla hyvin pieni. Esimerkkikuvan saluki on maskiton black&tan.

Brindle

Manttelivärisellä sloughilla voi olla eumelaniinikohdissa myös raitoja. Esimerkkikuvan koiralla on brindleraitojen ja manttelin lisäksi myös musta maski, mutta sen feomelaniini on niin punaista, että merkit näkyvät hyvin jaloissa, rinnassa ja poskissa.

Grizzle

Grizzle on eumelaniinin muuntelija ja näkyy selkeiten tan-merkkivärisellä koiralla. Sen voimakkuus ja variaatiot voivat vaihdella paljonkin, mutta se ei voi koskaan olla maskillinen vaan sen naama on aina vaalea. Kuvio muodostaa ns. otsapannan ja tan-merkkien alueet ovat vaaleat. Vastaavaa otsapantaa näkyy myös joillain varjostuneilla soopeleilla, mutta se ei liity grizzleen, vaan tällaisella koiralla voi olla otsapannan lisäksi myös maski.

Jos tan-merkkivärisellä koiralla on sekä grizzle että brindle, sen eumelaniinialue on raidoittunut. Toisin kuin black&brindlellä, grizzle brindlellä ei usein ole lainkaan raitoja feomelaniinialueilla vaan jalat ja naama jäävät raidattomiksi. Esimerkkikuvien salukit ovat hyvin tyypillisiä tan-merkkivärisiä grizzlejä, joita myös slougheissa esiintyy.

%d bloggaajaa tykkää tästä: