Musta

Ei värillä väliä, kunhan se on musta!

Italianvinttikoiralla musta on tyypillisesti dominanttimusta. Se periytyy K-lokuksessa. Resessiivistä mustaa, joka periytyy A-lokuksessa, en tiedä italianvinttikoirilla esiintyvän lainkaan. Voidaan siis olettaa, että musta italianvinttikoira on geneettisesti dominanttimusta KB. Muita vaihtoehtoja K-lokuksessa ovat brindle Kbr sekä fawn Ky. Brindleä ei italianvinttikoirilla esiinny lainkaan, joten ainoat mahdolliset vaihtoehdot tällä rodulla ovat musta ja fawn. Fawnia rodussa kutsutaan isabellaksi, oli se sitten minkä sävyinen tahansa. Geneettisesti musta koira, joka kantaa fawnia eli KBKy on yleensä ulkoasultaan karhunmusta eli seal.

Musta KBKB D

Koira, joka perii molemmilta vanhemmiltaan dominantin alleelin KB on todennäköisesti pikimusta. Toisaalta, myös tällaisen koiran sävy voi taittaa hieman ruskeaan. Kirsu on musta ja silmien tulisi olla tummat.

Musta koira voi kantaa D-lokuksessa sinisen pigmentin aiheuttavaa resessiivistä alleelia d, jolloin se voi periyttää sinisiä jälkeläisiä toisen sinistä pigmenttiä kantavan vanhemman kanssa. Se voi kantaa myös ruskean pigmentin aiheuttavaa resessiivistä alleelia B-lokuksessa tai tan-merkkejä aiheuttavaa At alleelia A-lokuksessa. Toisinaan tan-merkit näkyvät himmeinä myös mustalla koiralla, vaikka dominanttimustan pitäisi ne peittää. Näitä haaleita tan-merkkejä kutsutaan usein nimellä ghost tan, sillä ne ovat paljon haaleammat kuin oikealla tan-merkkivärisellä koiralla.

Valkoiset merkit ja harmaantuminen saattavat myös muokata ulkoasua paljonkin. Geneettisesti musta italianvinttikoira saattaa harmaantua niin voimakkaasti, että siitä tulee lähes kauttaaltaan valkoinen.

Seal KBKy D

Dominanttimusta koira, joka kantaa fawnia eli isabellaa, on ulkoasultaan yleensä karhunmusta eli seal. Se saattaa olla lähes musta tai toisaalta hyvinkin vahvasti ruskea. Seal koiralla on usein tummempi naama, selkä, häntä ja tassut.

Seal koira voi periyttää kaikkia samoja värejä kuin musta koira, mutta lisäksi se voi periyttää myös isabellaa toisen sealin tai isabellan partnerin kanssa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: