Ruskea ja lila

Ruskea tai lila pigmentti eivät ole toivottuja.

Italianvinttikoiralla eumelaniinin tulisi olla aina joko mustaa tai sinistä, mutta rodussa esiintyy harvakseltaan myös ruskeata tai lilaa eumelaniinia. Koska ruskea sekä lila eumelaniini ovat väistyviä mustan eumelaniinin suhteen, ne saattavat kulkea kaukaakin sukutaulusta ja ilmetä vasta kun kaksi kantajaa saavat pentuja yhdessä. B-lokuksessa periytyvä resessiivinen muoto bcbc muuttaa siis koiran eumelaniinin suklaanruskeaksi, oli koira sitten muuten väriltään mitä tahansa. Jos koira perii vanhemmiltaan sekä sinisen että ruskean, eli on muotoa bb dd, siitä tulee lila.

Ruskea KB bb

Koira, joka olisi muuten dominanttimusta KB, mutta perii molemmilta vanhemmiltaan resessiivisen alleelin bb, on kauttaaltaan tasaisen suklaanruskea. Kaikki sen eumelaniini on ruskeaa, eli myös kirsu ja silmät ovat ruskeat.

Koska tämä väri on italianvinttikoirilla erittäin harvinainen, ei minulla ole siitä esimerkkikuvia. Tyypillisiä ruskeita koiria ovat esimerkiksi ruskeat labradorinnoutajat. Esimerkkikuvan faaraokoiralla on ruskeapigmentti, mutta se on myös ee-punainen.

Isabella, ruskea pigmentti Ay bb

Ruskea bb muuttaa myös isabellan Ay koiran eumelaniinin ruskeaksi.

Koska väritys on erittäin harvinainen italianvinttikoiralla, minulla ei ole sopivaa esimerkkikuvaa tästäkään.

Lila KB bb dd

Jos dominanttimusta KB koira perii sekä ruskean bb että sinisen dd pigmentin, tulee siitä kauttaaltaan lila. Väri on jotain sinisen ja ruskean välistä. Myös sen kirsu, silmät ja iho ovat lilat.

Tämä väri on erittäin harvinainen italianvinttikoiralla. En tiedä yhtäkään tämän väristä koiraa, joten valitettavasti minulla ei myöskään ole esimerkkikuvaa.

Isabella, lila pigmentti Ay bb dd

Jos isabella koira perii sekä ruskean bb että sinisen dd pigmentin, sen kirsu, silmät ja iho ovat lilat.

Tämäkin väritys on italianvinttikoiralla niin harvinainen, ettei minulla ole sopivaa esimerkkikuvaa.

Resessiivinen punainen, ruskea tai lila pigmentti

Myös resessiivisellä punaisella voi olla joko ruskea tai lila pigmentti. Koska ee-punainen estää kaiken eumelaniinin ilmenemisen koiran turkista, se näkyy ainoastaan koiran kirsusta, silmistä ja ihosta. Vahvimmin pigmentin värin näkee kirsusta, silmäluomista ja huulista.

Esimerkkikuvan faaraokoira on resessiivinen punainen ruskealla pigmentillä eli ee bb D_.

%d bloggaajaa tykkää tästä: