Terveys

Italianvinttikoira on kohtalaisen terve ja pitkäikäinen rotu.

Silmät

Italianvinttikoirien silmiä on Suomessa tutkittu 2000-luvulla melko paljon. Rodussa on yleisenä ongelmana lasiaisen rappeumaa, joka saattaa kehittyä koiralle jo nuorena. Lasiaisen rappeuma ei yleensä aiheuta italianvinttikoirille kipua tai sokeutta. Ongelma on rodulla niin yleinen, ettei rappeumadiagnoosin saaneita koiria voida karsia pois jalostuksesta, mutta niitä olisi hyvä yhdistää tervesilmäisiin koiriin.

Toinen yleinen ongelma rodussa on kaihi, joka sumentaa silmän linssin joko osittain tai kokonaan. Sairauden alkamisikä vaihtelee suuresti. Kaihi voi olla perinnöllistä tai hankittua, se voi liittyä vanhuuteen tai olla PRA:han liittyvä toissijainen muutos. PRA:n kanssa voi esiintyä myös perinnöllistä kaihia. Italiaanoilla on käytössä PRA-geenitesti.

Muita italiaanoilla esiintyviä silmäsairauksia ovat distichiasis, iiris hypoplasia/koloboma, PHTVL/PHPV, PPM, mRD-multifokaali sekä puutteellinen kyynelkanavan aukko.

Ortopediset viat

Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno on italianvinttikoiralle tyypillinen vaiva. Patellaluksaatio on perinnöllinen sairaus ja se aiheuttaa koiralle kipua. Patellaluksaatio voi pahentua iän myötä, joten polvet on syytä tarkastaa myös vanhemmalla iällä, vaikka koiralla ei olisikaan nuorena todettu polvivaivoja. Vakavat luksaatiot vaativat leikkaushoitoa ja pahimmissa tapauksissa ennuste on huono. Korjausmenetelmiä on kuitenkin useita.

Italiaanon siro rakenne ja pitkät raajat sekä eloisa luonne tekevät rodusta alttiin raajojen murtumisille. Tyypillisesti jalkansa katkaisee nuori italiaano ja yleensä kyseessä on toinen tai molemmat etujalat. Toistaiseksi ei ole tutkittua tietoa ongelman perinnöllisyydestä, mutta rotuyhdistys suosittelee ettei raajoja murtaneita italianvinttikoiria käytettäisi jalostukseen.

Toinen helposti murtuva kohta on häntä. Etenkin nuorilla italiaanoilla häntämurtumat ovat yleisiä, mutta tyypillisesti ne paranevat hyvin. Myös häntämutkia esiintyy.

Epilepsia

Epilepsia on koirilla yleisin neurologinen sairaus ja sitä esiintyy italianvinttikoirissa valitettavan paljon. Se on aivojen sähköisen toiminnan häiriö ja sen diagnosointi pohjautuu lähinnä muiden vastaavia kohtauksia aiheuttavien sairauksien poissulkemiseen. Kohtausten laatu, kesto ja esiintymistiheys vaihtelee ja kohtauksen aikana koira voi olla tajuissaan tai tajuton. Kohtaus voi olla hetkellistä poissaoloa, voimakasta kouristelua tai jotain siltä väliltä. Italianvinttikoirien epilepsiaa on tutkittu, mutta sairaudelle ei toistaiseksi ole geenitestiä. Epilepsiaa ei voida parantaa, mutta epilepsiakoiralle voi olla hyötyä lääkityksestä. Lääkitys on elinikäinen.

Suu ja hampaat

Kuten monilla pienillä koirilla, myös italianvinttikoirilla on usein ongelmia hampaiden kanssa. Italiaanoille kertyy helposti hammaskiveä ja myös paradontiittia esiintyy monilla. Italianvinttikoira on hyvä totuttaa hampaiden harjaamiseen jo pentuna, sillä hyvällä suuhygienialla ongelmia voidaan ehkäistä.

Italianvinttikoirilla esiintyy myös perinnöllistä sairautta, joka aiheuttaa hammaskiilteen vajaakehitystä eli kiillevaurioita. Tyypillisesti se aiheuttaa koirien hampaisiin ruskeita laikkuja ja karheapintaisuutta, hampaiden pienuutta ja suuria hammasvälejä. Sitä esiintyy sekä maitohampaissa että pysyvissä hampaissa. Geenivirhe on tunnistettu ja sitä varten on kehitetty geenitesti.

Jonkin verran esiintyy myös heikkoja alaleukoja, virheasentoisia hampaita sekä hammaspuutoksia. Joillain yksilöillä on ongelmia maitohampaiden irtoamisessa ja hampaita joudutaan poistamaan pysyvien hampaiden virheasentojen välttämiseksi.

Sydän

Italianvinttikoirien sydämiä ei ole ultrattu vielä kovin pitkään eikä kattavasti. Sydän ei kuitenkaan vaikuta olevan rodun heikko kohta, vaan löydökset ovat enemmän satunnaisia. Lisäksi italianvinttikoiralla esiintyy harmitonta, ns. fysiologista sivuääntä.

Muuta

Rodussa esiintyy myös autoimmuunisairauksia eri muodoissa. Tyypillisiä ovat atopia ja allergia, jotka aiheuttavat koirille pääosin iho- ja suolisto-oireita. Muita rodussa esiintyviä ovat ainakin moniniveltulehdus (IMPA), immuunivälitteinen hemolyyttinen anemia (IMHA), steriili aivokalvontulehdus (SRMA) sekä kilpirauhasen vajaatoiminta.

Ylikuumeneminen, Exercise-induced hyperthermia (EIH) on tyypillisempi whippeteillä ja greyhoundeilla, mutta sairautta esiintyy myös italianvinttikoirissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: