
Viehelajeista innostuneena moni haluaisi oman viehekoneen, jolla koiraa voisi harjoittaa myös kotona. Oma viehekone on toki hieno juttu, mutta ei mitenkään välttämätön oman kisakoiran koulutuksessa. Helppo, halpa ja erittäin toimiva ratkaisu on rakentaa oma vapaviehe. Se kulkee helposti mukana ja sillä voi harjoitella yksinkin. Pienille pennuille riittää alkuun lyhyempi vapa, jonka saa tehtyä vaikka hevosten juoksutusraipasta tai ihan vaan pitkästä kepistä. Sillä on helppo saada pennut kiinnostumaan vieheestä ja samalla opettaa viehevarmuuden perusteita. Pennun ja taitojen kasvaessa kannattaa kuitenkin kasvattaa myös vapaa. Aikuisten koirien kanssa 6-7m onkivapa on varsin toimiva. Ylempänä olevassa kuvassa keltainen vapa on 6m ja oranssi 7m.
Ja sitten askartelemaan!

Omaa vapaviehettä varten tarvitset ongen, narua, ilmastointiteippiä, vieheentekotarpeet ja toki sakset. Rahaa näihin menee noin 20 euroa, joten hyvin vähällä rahallisella panostuksella saa tehtyä varsin toimivan välineen. Vieheen tein itse teddykarvapalasesta ja Royal Caninin muovinauhasta, mutta vieheeksi kelpaa mikä tahansa riittävän pehmeä ja turvallinen materiaali, josta koira tykkää napata kiinni. Vieheenä voi käyttää vaikkapa pientä pyyhettä, pehmeätä lelua tai vaikka koiranruokasäkistä askarreltuja suikaleita. Muovipussi on usein turhan helposti hajoava materiaali.
Muovinauhasta saa helposti tehtyä vieheen, kun taittelee sen sopivan mittaiseksi nipuksi, kuten ensimmäisessä kuvassa. Sen jälkeen otetaan kiinni nipun keskikohdasta ja pyöritetään siihen vieheen kantaosa, joka sitten teipataan ilmastointiteipillä kasaan. Tässä vaiheessa on helppo kiinnittää viehe naruun. Solmu kannattaa tehdä pitäväksi.
Muovisuikaleista tehty viehe riittää sellaisenaankin, mutta jos haluat lisätä sen kiinnostavuutta, voi tässä vaiheessa lisätä mukaan vaikka teddykarvaa. Itse lisään teddykarvan eri solmuun kuin muovivieheen, joten koko pakka ei leviä vaikka koira saisikin karvan revittyä irti.
Kun kaikki haluttu materiaali on solmittu tiukasti kiinni naruun, on aika teipata viehe muotoonsa. Ennen teippausta kannattaa pyörittää vieheen kanta samaan tyyliin kuin pyöritimme muovisuikalenipun keskikohtaa. Näin saamme paketista tiiviimmän. Sen jälkeen teipataan kantaosaan patukka, josta koira saa halutessaan otettua hyvän otteen. Tästä kohdasta on helppo myös ihmisen ottaa kiinni tarvittaessa.
Muovinauhasta tehty viehe on syytä käydä tarkasti läpi ja leikata kaikki lenkit auki. Koira voi jäädä kiinni vieheeseen ja loukata itsensä pahasti, jos vieheen seassa on leikkaamatta jääneitä lenkkejä.

Narun ei tarvitse olla kovin pitkä, sillä pitkää vapaa ja pitkää narua on vaikea hallita. Noin metrin mittainen naru on varsin sopiva. Narun olisi hyvä olla pehmeää, mutta kestävää. Kuminauha ei ole hyvä tässä tarkoituksessa.
Narun toinen pää kiinnitetään onkivapaan, mutta ennen sitä kannattaa ongen ohuin kärkipätkä poistaa kestävyyden parantamiseksi. Pätkän saa helposti pois, kun avaa ongen kiinnipitopäässä olevan korkin.

Vapaviehe on nyt valmis käytettäväksi! Kiinnitä huomiota harjoittelupaikan alustaan. Vapavieheen kanssa koira tekee tiukkoja käännöksiä ja anturat ovat kovilla, joten valitse pehmeä hiekka tai nurmikenttä harjoittelupaikaksi. Muista aina lämmitellä ennen harjoittelua ja tee vain koiran kunnolle sopivia harjoituksia. Harjoitus kannattaa lopettaa siinä vaiheessa, kun koiralla on vielä suuri into vieheeseen. Koiraa ei siis milloinkaan kannata kyllästyttää harjoittelulla. Muista lopuksi vielä jäähdyttely!